KFUM ROM 2019

Hej allihopa!

Nu är jag hemma från KFUM ROM 2019, dvs ”årsmötet” för KFUM Sverige. Det var en fullspäckad helg i Örebro, med diskussioner, god mat, argumentation, kickbike och massa givande möten med KFUMare från hela landet.

Lite sammanfattande information jag tror är rolig för er att känna till:

REGIONSFÖRÄNDRINGEN

Sedan ROM 2017 har en utredning gällande en omorganisation av regionerna gjorts av KFUM Sverige. Denna utredning resulterade i ett förslag på en stor regionsförändring/omorganisation, bl.a. med förändrad geografisk uppdelning. KFUM Sverige föreslog att ROM 2019 skulle fatta beslut om att ge KFUM Sverige mandat att genomföra regionsförändringen.

Regionsförändringen är en stor fråga för Västsvenska regionen som vi tillhör. Lägergården Sparreviken ägs och drivs av Västsvenska Regionen, vilket gör att en regionsförändring direkt påverkar Sparrevikens ägande, verksamhetsstyrning, personal och verksamhet. Eftersom förslaget kändes för odetaljerat lade ombud från blandade föreningar i Västsvenska regionen fram ett yrkande gällande regionsförändringen som vi lyckades få igenom! Förslaget innebär att beslut om att genomföra regionsförändringen kommer att fattas på ROM 2021, men att man tills dess

1. Tillsätter en styrgrupp som tar fram en plan för hur regionsförändringen/omorganisationen skall gå till

2. Arbetar i regioner och lokalföreningar för att ”förbereda sig” inför regionsförändringen. I Västsvenska Regionen handlar detta främst om att planera för framtida ägande och drift av Sparreviken.

Överlag finns en mycket positiv inställning till regionsförändringen, då den är välbehövlig och spännande, men den behöver ske ansvarsfullt. Vi hoppas att effekten av yrkandet blir ökad delaktighet för medlemmarna samt ökad tydlighet kring hur regionsförändringen skall gå till.

HUVUDMÅL VERKSAMHETSPLAN 2020-2021

Riksombudsmötet antog följande huvudmål för KFUM Sveriges arbete den kommande mandatperioden:

1. KFUM-rörelsen är stolt över ett stärkt gemensamt varumärke

2. En effektivare organisation med stärkta resurser

3. Fler har utvecklats som ledare i KFUM

OBLIGATORISK BARNSKYDDSUTBILDNING

Beslut fattades om obligatorisk barnskyddsutbildning för alla ledare inom KFUM. KFUM Sverige skall arbeta för att säkra en barnskyddsutbildning till rimligt pris för oss medlemmar.

ÖVRIGT

Riksombudsmötet avslog förslaget om att lämna våra europeiska organisationer, YMCA Europe och European YWCA. Vi stannar kvar!

Medlemsavgiften till KFUM Sverige kommer att höjas stegvis de kommande två åren (2019 20kr, 2020 30kr, 2021 40kr), enligt beslut fattat på mötet.

KFUM Sverige erkände sig som en uttalat feministisk organisation.

Jag (Malin Hjort) har blivit invald i KFUM Sveriges valberedning inför ROM 2021, så hör av dig med nomineringar eller om du är sugen!

Jag rekommenderar verkligen alla att åka på ROM. Det är inspirerande och superroliga demokratiska processer. Hoppas ni blir lika pepp som jag att arbeta mot en episk lösning på regionsförändringen. Hojta om ni har frågor eller tankar!

Varma kramar

/Malin, ledare i Hvitfeldts scoutkår och på Sparrevikens lägergård

Det här inlägget postades i Kåren av MalinHjort. Bokmärk permalänken.

Om MalinHjort

Malin Hjort, 20, ledare för upptäckaravdelningen och medlem i RS-laget TwiX. Varit med i kåren sen jag var 7 - och jag älskar det! Utanför scouterna pluggar jag till läkare, gillar musik, kramar och tv-serier. Spenderar just nu 6 månader i Sydafrika med KFUMs praktikantprogram. Kika gärna in på bloggen: http://live.kfum.se/tag/malin-hjort/