Jamboree i Stavanger

Torsdagen den 4 juli möttes ett gäng glada scouter och ledare upp utanför vår lokal på Föreningsgatan för att tillsammans åka på läger till Stavanger i Norge. Lägret var en nationell jamboree anordnat av det norska speiderforbundet för norska scouter i alla åldrar, men även utländska scouter var välkomna att delta. Från Hvitfeldts scoutkår var vi sex barn i åldern 13-15 år (äventyrarscouter) och fyra ledare som åkte.

Vi körde till Stavanger i två bilar, varav en bil hade en släpkärra med allt vårt material. Första stoppet på resan blev i Strömstad där vi skulle ta båten över till Sandefjord i Norge. Vidare i Norge körde vi så långt vi orkade och slog, vid middagstid, läger på en camping strax efter Kristiansand. Nästa dag fortsatte vi mot Stavanger och kom, efter lite förvirring och irrande i Stavanger centrum, fram till lägerplatsen där vi skulle tillbringa vår nästkommande vecka.

På båten mot Norge

Vi hjälptes alla åt med att bygga läger den nästkommande dagen och på kvällen den 6 juli hade vi fått upp både ett diskställ, ett matbord (under tak), två tipitält och ett kökstält. Kvällen avslutades med invigningsshow för lägret och det var nu som äventyret började på allvar!

Bilder från invigningsceremonin 

Barnens första aktivitet var att bege sig ut i den norska naturen på en traditionell hajk. De fick med sig mat (tomatsoppa), vatten, vindskydd, karta och allt de skulle behöva för att sova ute en natt. Nästkommande dag återvände de hem till lägerplatsen fulla med nya erfarenheter och roliga minnen. Vi ledare hade, undertiden barnen varit på hajk, byggt en portal och ett staket runt vår lilla tomt.

Redo för hajk!

Barnen var väldigt trötta efter hajken och därför lagade vi ledare en god middag som vi tillsammans avnjöt under Star-tentet vid vårt egenbyggda bord. Nästa dag var det dags för lägrets höjdpunkt, nämligen att besöka Preikestolen, 604 meter över havet.

Vårt läger under jamboreen i Stavanger

Det både var turister och scouter som skulle ta sig upp till Preikestolen och därför delade vi upp barnen i två grupper, med tre barn i varje, och vi ledare i en grupp. Detta eftersom det är enklare att hålla ihop och få en så bra vandring som möjligt. Turen var helt fantastisk! Vi hade perfekt väder; sol, inte för varmt, lätt vind och, i stort sätt, molnfritt. Det var både brantare stigningar, smala stigar, bredare stråk, skog och myr som vi fick uppleva längsmed vandringen mot Preikestolen. Väl framme stod vi och blickade ut över en norsk fjord med turkost vatten och berghällar så långt ögat kunde nå, sagolikt vackert! Väl tillbaka på bussen mot lägret sov vi alla gott efter en lång dag med vackra vyer, kraftansträngningar och fina minnen.

Preikestolen, 604 meter över havet

Nästa dag var det dags för vår sista bestämda aktivitet. Barnen fick information om att de skulle bege sig till två olika kårer (en på förmiddagen och en på eftermiddagen) på lägerplatsen. Kårerna hade anordnat en aktivitet som våra äventyrarscouter fick vara med på. Detsamma hade vi gjort från vår kår. Vi fick besök av två grupper med scouter från Norge och vi spelade kubb, krocket och riddarspelet med dem. Väldigt uppskattat! På kvällen hade vi lägerbål där vi sjöng scoutsånger och ropade rop. Lägret började nu lida mot sitt slut.
Näst sista dagen rev vi så mycket vi kunde av lägret och gick på avslutningsshowen på kvällen. Dagen därpå packade vi ihop det sista och lastade kärran och bilarna med all var utrustning och begav oss hemåt igen. Vi körde hela dagen och väl framme i Sandefjord tog vi in på en camping för att nästa dag ta morgonfärjan tillbaka mot Strömstad och Sverige.

Bilder från avslutningsceremonin

Att åka på läger kräver väldigt mycket planering, engagemang och tid, men väl där är det fruktansvärt roligt, utmanande och framförallt erfarenhetsgivande. Både vi ledare och framförallt scouterna växer som personer och får verkligen chans till att utöva all sin kunskap de samlar på sig under terminerna.
Vi ledare vill tacka både er föräldrar, scouterna och oss själva för ett väl genomfört läger. Självklart möter vi motgångar på vägen, men vi lär oss alltid av våra misstag. Allt vi får vara med om ger oss fantastiska minnen att bära med oss resten av livet och chans till att bli ännu bättre scouter och ledare.

Vi vill också tacka stiftelsen Hierta-Retzius stipendiefond och Sigurd och Elsa Goljes minnesfond för de bidrag vi fått som gjort det möjligt för oss att genomföra denna resa till jamboreen i Stavanger, Norge.

Text och bilder av Johannes Varosy och Lina Wallin

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.