Kragenäs 2017

Mellan den 15-19 juli var ett gäng glada Äventyrare och ledare på sommarläger på Kragenäs. Lördagen gick åt till att bygga läger. Nya tält restes, ett bord surrades och en eldstad grävdes.

På söndagen startade dagen med regn, men det stoppade inte Äventyrarna från att ta sig igenom Kragenäs hinderbana. Eftermiddagen bjöd på pyssel i form av metallslöjd.

Måndagen spenderades vid havet. På programmet stod flottbygge, lägrets höjdpunkt! Under förmiddagen surrades det flottar av tunnor och slanor. Två olika konstruktioner blev det: Buggande Blå Maggan och Moderflotten. På eftermiddagen var det dags för sjösättning! Dock var vinden helt emot oss, så någon speciellt lång paddling blev det inte, men kul hade vi! På kvällen var det disco och musikquiz, som kårens ledare vann.

På tisdagen var det dags för Hvitfeldts Mästerskapen (HM). Dagens grenar var pilbågsskytte och såpabandy. Otroligt intensiva och roliga grenar! Ledarna gick och vann, men på delad andra plats kom patrullerna Sushirullarna och De fyra bra ugnsbakade potatisarna. Kvällen avslutades med lägerbål tillsammans med de andra kårerna som också var på läger på Kragenäs.

Onsdagen gick åt till, något mindre roligt men ack så viktigt: rivning av vår lägerplats. Tillsammans hade vi en fantastisk lägerperiod på Kragenäs. Vi fick uppleva både regn och sol, hav och skog. Vi lagade vår egen mat, sov i våra nya tält och genomförde samtliga aktiviteter tillsammans med ett glatt humör. Vi vill tacka Stiftelsen Göteborgs Barnhus för det bidrag vi fick för att kunna köpa nya tält samt tacka de scouter som deltog under lägret och de föräldrar som ställde upp och hämtade från Kragenäs på onsdagen.

Vi ledare som deltog under lägret är otroligt nöjda och ser mycket fram emot höstterminen och framtida äventyr!

Hanne, Christoffer, Johannes och Lina

Wild scouts – vårterminens kårläger

Denna helgen gick vårens kårläger av stapeln, denna gången med temat Wild Scouts (Wild Kids). Lagen Lejonen och Björnarna utmanades i en mängd aktiviteter och fick samarbeta för att lyckas klara slututmaningen vilken bestod av att frigöra en lagkamrat från att vara fastkedjad. 

Otroligt roligt läger, vi är så glada att så många barn, ledare och förälder ville följa med! Utan er – ingen scouting!


World Scout Jamboree i Japan

Nu har det gått ungefär en månad sedan sju av kårens medlemmar kom hem från en nästan fyra veckors lång resa till Japan. Det var Japans tur att anordna World Scout Jamboree denna gången, senast så var det i Sverige (2011). World Scout Jamboree anordnas bara var fjärde år och det är scouter mellan 14-17 år som har möjlighet att åka som deltagare, detta betyder att varje scout endast har en chans till att åka som deltagare under sitt liv. Att åka som avdelningsledare eller IST (International Service Team) kan man åka hur många gånger som helst efter att man fyllt 18 år.

40 svenskar påväg genom Japan!

40 svenskar påväg genom Japan!

Typisk lunch på lägret. MUMS!

Typisk lunch på lägret. MUMS!

Från vår kår åkte två stycken som deltagare, två som avdelningsledare och tre stycken som IST till Japan. Vi har alla haft väldigt olika resor, men vi kan alla säga att vi fått uppleva något helt exceptionellt, häftigt och som gett oss minnen för livet! Vi har träffat många nya vänner, upplevt en ny kultur samtidigt som vi fått möjlighet till att dela med oss av vår egen samt fått ny kunskap och nya erfarenheter.

Vi har besökt Tokyo, Kyoto och Miyajima, en av oss har bestigit Mount Fuji, en annan av oss har bott hos värdfamilj och varit med på en traditionell japansk teceremoni, några av oss har bott på kapsellhotell och några andra av oss har varit på fyrverkerifestival i Tokyos förorter. Vi har helt enkelt haft väldigt olika äventyr, men vi kan tillsammans säga att vi varit på 21:st World Scout Jamboree i Japan! Under lägret sov vi i tält, lagade mat utomhus och var på olika aktiviteter, bl.a. besökte vi en japansk grundskola. De tre IST:are jobbade inom området Safety & Security. Vi fick alla möjlighet till att besöka Hiroshima Peace Memorial Park & Museum under en heldag, en häftig, men samtidigt väldigt skrämmande upplevelse.

Midsommar i augusti? Inga problem!

Midsommar i augusti? Inga problem!

Såhär såg lägerplatsen ut. Ja, det är sand på marken...

Såhär såg lägerplatsen ut. Ja, det är sand på marken…

Väl hemma i Sverige igen, blev det en något kaotisk start på veckan, då vi fick besked om att det var en svensk scout som blivit drabbad av meningit och vårdades på sjukhus. Vi alla uppmanades till att uppsöka sjukvården och få antibiotikaprofylax, vilket vi alla gjorde.
Om vi ska sammanfatta vår upplevelse med några få ord kan vi säga att det var VARMT, en spännande kultur att få utforska samt en fantastisk resa och jamboreeupplevelse som gett oss alla minnen för livet!

Lina rekryterar nya scouter till kåren

Lina rekryterar nya scouter till kåren

Vi vill säga ett extra tack för det stöd vi fått från Triangelfonden samt från vår kår, Hvitfeldt. Vi som varit i Japan heter Thea, Johanna, Emil, Christoffer, Jakob, Johannes och Lina.

 

 

Vägbeskrivning inför kårlägret

I helgen som kommer, 8-10 maj, är det kårläger. Kårlägret kommer att hållas på ängarna vid Tollereds scoutstuga, ”Sävenäs”, belägen vid sjön Torskabotten i närheten av Nääs Fabriker.

Här är en länk med en vägbeskrivning:

Vägbeskrivning till Sävenäs

Det tar ca. 40 minuter att köra från lokalen i Göteborg till Sävenäs. Det är ca. 100 meter att gå med sin packning från parkeringen, så vi rekommenderar att packa i ryggsäck. Kläder efter väder är också smart, då det inte finns möjlighet att gå inomhus oavsett regn eller sol! Sovsäck samt liggunderlag är också väldigt bra saker att ha med sig.

Vi ses till helgen!

Sista minuten-info om lägret

Nu är det inga många dagar kvar till lägret så vi kör lite utlovad information.

Adressen till stugan är alltså Ljungslättsvägen 125, Gråbo. Vägbeskrivning kan fås på Google Maps eller på Eniro.

Tänk på att hjälpa barnen att få med sig lite extra varma kläder, det blir snabbt kallt i skogen. Se gärna packlistan under ”Information” . Thermobyxor, vinterjacka, mössa, halsduk, vantar är nästintill ett måste samt varma skor. Vi kommer vara ute stora delar av lägret.

Håll utkik här på kårens hemsida, på vår Instagram, tex under fotoalbum, och vår Facebooksida för färska bilder direkt från lägret.

Sist men inte minst, Kör försiktigt! Det är risk för halka och hellre fem minuter sent än i diket. Skulle ni få problem så tveka inte att kontakta oss ledare.

Ifall ni tappat bort lägerlappen och vill läsa igen lägger vi upp den här, tydligen har datumen blivit fel men lö-sö är det såklart: HT14 – Läger – Hogwarts

Filmklipp från lägret!

Så var det dags för ett litet smakprov från det lite äggstra roliga påsklägret. Mer specifikt är det ett klipp från hajken som Upptäckare, Äventyrare och Ledare begav sig iväg på under lägrets två sista dagar. Klippet är inte efterarbetat utan kommer mer eller mindre direkt från en av de kameror vi i kåren använder oss av för att skapa vår kommande rekryteringsfilm.

Upptäckar- och Äventyrarläger

I helgen, 1-2 mars 2014, var det dags för terminens första läger. Lägret anordnades på Bockudden med omnejd och bestod av barn från upptäckarna och äventyrarna och deras avdelningsledare.

Lördagens aktivitet kretsade kring orientering, samarbete och tävlingar. Barnen delades upp avdelningsvis och fick med hjälp av en karta gå en längre sträcka i skogen. Under vägens gång skulle de leta efter och hitta ett antal vita plastpåsar som innehöll allt det som de skulle behöva för att laga sin lunch utomhus. Lunchen bestod av fiskpinnar och potatismos som de själva i patrullen skulle tillaga på triangiakök när de kom fram till Härsjödamm. Vi samlades alla och tillagade och åt lunchen tillsammans.

SAM_1817 SAM_1823

Efter att vi avnjutit lunchen packade vi ihop all utrustning och gick tillsammans tillbaka mot Bockudden. På tillbakavägen fick de två patrullerna mötas i tre olika tävlingar. De fick spela livlinegolf, förflytta en apelsin under hakan och köra potatis-på-sked-stafett.

SAM_1826 SAM_1827Väl tillbaka på Bockudden tillbringades det lilla som var kvar av eftermiddagen med valfri aktivitet/fritid och till middag serverades kycklinggryta med ris. Efter den goda middagen lekte upptäckarna en lek utomhus som gick ut på att en scout med reflexer gömde sig och resterande scouter skulle leta med ficklampa efter den gömda personen, nästan som sardinburken, fast i mörker! Kvällen avslutades med frågesport och popcorn framför den öppna brasan i storstugan.

På söndagen var det frukost och städning som stod på schemat och vid lunchtid var det ett glatt gäng som vandrade från Bockudden tillbaka till parkeringen där föräldrar och bilar väntade på att transportera hem de trötta och nöjda scouterna!

Äventyrarledaren Lina vill, tillsammans med sina grymma ledarkollegor, tacka alla scouter för en go helg och på återseende! Var redo! 

Boråslägret 2013

Året är 2013, morgondimman har precis lättat denna lördagsmorgon den 28:e september och ett gäng pigga, förväntansfulla och glada upptäckare, äventyrare, utmanare och roverscouter samlas på Nils Ericsonterminalen. Gemensamt påbörjar de sitt äventyr och sin resa mot metropolen Borås. Nåja, Borås i all ära men det är ju faktiskt stadsparksbadet som blir första anhalten och efter en snabbt intagen matsäck är det dags för att hoppa i det blå. Först ut blir ett litet simtest för att kvalificera sig för simmärket, något som alla klarade med bravur.


Under tiden lokaliserar två ledare övernattningsplatsen, Borås camping, så när alla är badade och klara är det bara att tåga rätt in och sätta igång med tältuppsättning, middag och lekar. Efter lite lägerbålsmys är det dags att förbereda sig för en ovanligt kall natt. Maximalt med kläder påtagna kryper vi ihop i våra tält och laddar för söndagens fortsatta äventyr. Natten blir dock inte helt fylld av sömn då en och annan liten scout tyckte det var roligare att prata sig igenom halva natten, men som vi scouter har som motto, learn-by-doing, så insåg de dagen efteråt att man nog inte bör göra så utan istället lyssna på ledarna som efter ett tag sade till.


Efter att skakat igång kroppen och sprungit upp värmen avnjuter vi en stillsam frukost på campingen. Det går ovanligt snabbt och lätt att plocka ned tält och utrustning och en kort promenad upp till djurparken påbörjas. Väl inne på djuparken blandas djurtittandet med tävlingar, lunchgrillning och ytterligare mer djurtittande. Tiden går som bekant fort när man har kul och i rask takt promenerar vi tillbaka till centrala Borås för att ta bussen hemåt igen. Nöjda och belåtna, om än lite trötta i ben och huvud, påbörjas färden hemåt och diskussionerna om vilka djur som var finast, roligast eller häftigast avlöser varandra. Tack alla som var med och förgyllde lägret, vi ses snart igen!


Ledarna, genom Jakob

Ps. Vi jobbar vidare med att få ihop ett foto-galleri här på hemsidan och är inte alltför långt ifrån ett sådant. Det kommer dessutom innehålla både filmer och bilder från våra äventyr och upplevelser! Tills vidare får ni en härlig dos vid varje läger-berättelse!